Rundat Skagen Hemåt

Man får ju se så mycket spännande saker till sjöss... ja eller hur? det mest spännande som hänt denne veckan är att jag blev överraskad på bryggan av två trötta duvor som kom spatserande inne på brygga. De har väl flugit från Kina och bär på allehanda smittsam skit som galna fågelkoleran eller fjäderherpes.

Duveskit


Konstiga Lappar Ombord Vol 2

Vilket jävla gnäll det blev efter "Konstiga Lappar Vol 1".
-När kommer nästa lapp?
-Du stavar också som en sopa så varför klankar du på andra...
och så vidare.

Så här kommer nu Vol 2.

Betygsbedömningen går till på exakt samma sätt som förra gången så att inte någon ska känna sig förd bakom ljuset.
Men för att alla som är läskunniga men inte hängde med förra gången så kommer reglerna igen:

Betygen är i en femgradig skala där fem e bäst. Omdömena som ges är.
Belägenhet: Var sitter lappen, sitter den vid en plats där den gör nytta?
Information: Står det något av värde på lappen?
Utseende: Hur snygg är lappen?

Lapp nummer 2
Denna gången är det vår 1:e Maskinist som har bidragit genom att placera ut en lapp. Apparaturen i bakgrunden är för att kunna reglera hydraliksystemet till lastpumparna ombord. Det tänker jag inte förklara. Allt du behöver veta är att olja är en vätska och att vätskor kan man pumpa och förvara i tankar. Fan nu förklarade jag i alla fall.

Resetta

Lappen ges följande betyg:
Belägenhet: 3,5 Inte en chans att man skulle kunna missa den. dock så finns risken med Post-It att den trillar bort.
Information:  4  Här ges inga möjligheter till utsvävningar enkelt budskap som dessutom är signerat. Gillar den  Italienska attityden i böjningen av första ordet.
Utseende: 2,5  Post-It kan aldrig få höga poäng, men när det strå "vänligast" blir man rörd.

Helhetbetyg: 3,3 
Motivering:
Med en bra bit över medel ger den här lilla färgglada lappen en hint om ett budskap på ett väldigt subtilt sätt. Lappen gör informationsbilden tydligare med en lätthet i anfallet.(Jag har läst för mycket i nån sketen Hi-Fiknullamigiörattidning.)

Tedzchteiger

Beslutade mig för at möblera om i hytten igår. Hemma är det ju jävligt lätt. Här är det inte det. Allt sitter med långa skruvar fast. Inte bara fast, utan "fast så att man kan vända uppochner på hela båten men möblerna skall fan sitta fast". Så att flyta soffa och hela... ähh va fan jag glömde ta en bild på hytten innan jag började det mödosamma jobbet. Så det känns som om det kvittar. 

Hemma när man har målat en vägg, inte bara målat den. Man har byggt den, slipat den, vårdat den osv. När allt det är klart och man är riktigt glad för sin fina vägg vad händer då? Inredningsarkitekten I Cajsa bubblar upp värre än min kiss och bajs tourettes i kassan på maxi. Slut på släta ytor.


Borra

Länk


Konstiga Lappar Ombord Vol 1

Lappar kan man hitta överallt i var och varannan tvättstuga sitter det lappar om att "din mamma jobbar inte här".
Ombord så sitter det lappar till det mesta. Därför har jag börjat jaga runt på de bästa/sämsta. Sen kommer jag att sätta betyg på dem. Betygen är i en femgradig skala där fem e bäst. Omdömmena som ges är.
Belägenhet: Var sitter lappen, sitter den vid en plats där den gör nytta?
Information: Står det något av värde på lappen?
Utseende: Hur snygg är lappen?


Lapp nummer 1
Häromdagen skulle jag byta ett filter som sitter vid en fläkt till en radar. Då sitter det bakom luckan en anvisning som lyder:

Kompet?ns

Lappen ges följande betyg:
Belägenhet: 1  Lappen satt bakom en lucka som öppnas en gång per månad.
Information:  2  Ger ett tydligt budskap, dock så ger stavningen avdrag. informationen är dessutom fel.
Utseende: 2  Ett halt A4 som rivits av med tänderna och skriven av en fyraåring ger inga höga poäng.

Helhetbetyg: 1,7 
Motivering:
En kass lapp på ett kass ställe. Det är en sån lapp som gör att man förstår att man jobbar med folk som läst på högskola.

Alkoholkontroll.

Samma trevliga uppsluppenhet när det utannonseras alkoholkontroll. Kanske någon som tänker att de inte borde dratt en kvarting innan tiokaffet. Men det finns alltid nån annan som kan blåsa i dess ställe.

Nej så är det inte, även om di gamle hela tiden bablar som med mundiarré om hur de för många år sedan söp sig genom vakten. den som var fullast fick köra. Den som inte drack fick inte mönstra ut igen. Hur bra det var att segla på värmen och ligga till kaj i flera månader i sträck.

Jävligt spännande att komma hem utan pengar...

På Jobbet

Så här ser det ut på bryggan. För att göra det lite lättare att förstå så har jag satt ut ett par nummer vid några av de viktigare prylarna:
1) Ettan sitter vid fönstret helt rätt observerat. Men precis under så sitter en av radarskärmarna. Det är här framme vi sitter och kör.
2) Radiostationen. Härifrån når man så gott som alla radioapparater. Det är VHF, HF, två sorters satellit system, NAVTEX och Väderfax. Vilket som är vilket? Jaha, shit.
Ett litet lexicon:
VHF - Very High Frequency. Ni fattar hur man får ihop till förkortningen va?
HF - High Frequency.
NAVTEX - Navigational Telex , skriver ut små telex meddelanden. Det kan stå allt från att det ska bli dåligt väder till att nån har målat om Vinga fyr.
Tilbaka till bryggan.
3) En dator fär man kan manuvrera lastsystemets alla ventiler. hitom den ligger sjökort som förvaras i lådorna i nummer 5)
4) Servern som är kopplad till satelliten som gör det möjligt att skicka den här bilden via rymden.

Bryggan

Hur nära man får köra

Raming speed

Inga båtar skadade vid inspelande.

Sjöfartsverket! Din egen brödkö

Det sista pappret ja behövde för att kunna ranta runt som en yr höna på en tankbåt. kembehörigheten. Behörigheten får man som det står i Sjöfartsverkets regler efter genomgången utbildning (check!) och 6 månader på kemtankfartyg(saknas 7 dagar). När då detta är avklarat skrives det en kråka på ett papper och skickas i närmsta brevlåda? Fel!

Här ges: samtal med statligt verk i Sverige i tre Samtal.
I Rollerna:
Ted   -   Jag
Handläggare Sjöfartsverket  -  Sig själv
Berättare  -  Hans Willius 
Musik  -  Gipsy KingsSamtal no 1. 5 April 2007
I hemmet hos Ted. Årtiden ger en känsla av vår. tiden är eftermiddag då sjöfartsverket innnehar två timmars telefon tid mellan 13 och 15. Chansen att komma fram är 1 på 10.

Ted: Hej! Jag undrar över en kembehörighet som jag ansökt om?
Handläggare Sjöfartsverket: Ja jag har den här det ser ut att vara i sin ordning så det är bara att du hör av dig om nån vecka när du har all tiden ombord.
Ted: Okej Tack då!


Samtal no 2. 28 April 2007
Scenen byts nu mot kommandobryggan på en tankbåt i medelhavet. ljudet av vågskvalp och maskindunk hörs i bakgrunden.

Ted: Hej! Jag skulle vilja söka ut Kembehörigheten som jag ansökt om för ett tag sen.
Handläggare Sjöfartsverket: Ja jag ser din ansökan här i datorn, men den är stängd.
Ted: Stängd?!?!?
Handläggare Sjöfartsverket: Ja den är stängd så du får skicka in en ny ansökan. Glöm inte att bifoga allt som ska bifogas!
Ted: Du har min ansökan där eller?
Handläggare Sjöfartsverket: Ja men den är stängd. Ha en bra dag!
Telefonluren läggs på vänligen men bestämt

Berättare:  Ted skickar in en ny femsidig ansökan.

Samtal no 3. 2 Maj 2007

Ted: Ge mig min Behörighet.
Handläggare Sjöfartsverket: Ja det ser ut att vara ok. Men...
Ted: Vadå Men?
Handläggare Sjöfartsverket: Vi har en handläggningstid på mer än fem veckor (för att skriva ut ett papper)
Ted: Hej då!


Berättare: Ted ringde till sin Personalchef på rederiet och frågade om de kunde prata med Sjöfartsverket. Behörigheten var utskriven nästföljande förmiddag. Efter detta hoppas Ted att aldrig komma i klammeri med sjöfartsverket igen.

Kembeh?righet

Har det brunnit i huvudet på P Ekwall?

Ligger till ankars utanför Amsterdam. Det verkar som om den hamnens logistikavdelning lämnade in för flera år sen. Vi och 20 andra tankbåtar ligger och väntar... Detta gör att jag får tid till att spana av vad som händer på Internetet. Går in på fotbollskanalen för att se vad som har hänt i sprotvärlden. Vad möts man av då? Patrik Ekwall. På ett forum om fotboll så handlar han av ett stycke om sin förkylning. Snor ett par citat från en gammal reklamfilm och sen ville han lägga in lite bilder på sitt kön men mitt virusprogram har nog censurerat det, tack symantech.
Kvinnor förstår sig inte sig på förkylda män

Så därav detta!

Vilken av Patrik Ekwalls frisyrer fulast?
 Mittbenan
 Nuvarande
 lika illa
 Hela han ser ut som en plastkasse lastad med skridskor
pollcode.com free polls

På riktigt
När en bild inte ger något.

Månen kastar ett kallt och stelt ljus över däcket men inne på bryggan är det upplyst av en miniatyrstad av alla knappars lampor. Klockan är tjugo över två ovh ljudet av två ryska(eller något annat underbetalt sjöfolk) styrmän som gör någon suspekt överenskommelse om hur de ska passera varandra. Engelskan är utmärkt... för att vara en utvecklingstörd tvättbjörn. Till  slut ger båda upp.

Det var det här jag drömt om i flera år. Att jobba som styrman, få se saker, uppleva. Så sitter man här mitt i natten och roar sig med att äta upp sina egna nagelband.

Vi har internet ombord. Inte alla båtar som har det. Men det händer också att mottagningen till satteliten checkar ut för dagen. Genast blir stämning annorlunda ombord. Folk kan inte ringa hem när de vill och fotbollsresultaten måste man vänta flera timmar på. Men så plötsligt klockan halv två på natten hittar satteliten oss igen och den kuvös som vi mentalt har befunnit oss det närmaste dygnet har lyfts.

Imorgon kan jag ringa hem. Hoppas hon blir glad.